Ревю на таблет Samsung Galaxy Tab - част 1


таблет Samsung Galaxy Tab Автор: ,

От много години мечтая за лаптоп без тъчпад, малък, лек, дълго работещ без зареждане. Или перефразирано - явно съм мечтал за таблет, но през 2003 година, мечтите ми не стигаха дотам, че да си представя нагледно днешните устройства. Когато излезе iPad, единственото, което ме възпря от покупка беше затворената система, под която работи това прекрасно като хардуер и изработка устройство и невъзможността да поддържа елементарни формати и действия, без които удоволствието от ползването му нямада е пълно. Все пак, няма как да не отдам дължимото на продукта на Apple - ако го нямаше него, нямаше да я има и тепърва набиращата сила вълна от таблети с нормални за моите разбирания операционни системи.
Миналата седмица, в ръцете ми попадна Dell Streak - една чудесна джаджа, която за съжаление поради размерите си еднозначно сложих в личната си класация в графата смартфони. Краткото му представяне можете да прочетете на този адрес.


С нетърпение изчаках още ден, два и в неделя успях да се сдобия със Samsung Galaxy Tab. Корейският таблет се различава от устройството на Dell по няколко основни признака:
На първо място - по-големият екран. В цифри, разликата между 12.7см и 17.78см диагонал на екран може да не ви изглежда голяма, но в действителност ви уверявам, че е достатъчна за да прехвърли долната граница на минималния диагонал, необходим за относително комфортна работа на устройство, използвано по-скоро като компютър, а не като телефон.
Второ - разделителната способност - 800 пиксела са крайно недостатъчни за компютър, докато 1024 вече влизат като стандартно понятие за категорията.
Трето - програмното осигуряване. Машинката на Дел е с много ранната и недодялана версия на Android - 1.6, докато продуктът на Самсунг е с последната възможна версия 2.2 Froyo. Вярно е, че от Dell обещават ъпдейт до края на годината, но нещата при Galaxy Tab изглеждат значително по-добре в тази насока. Предполагам,че когато обещаният ъпдейт излезе, тогава ще излезе и ъпдейт за Galaxy Tab, но за следващата версия на Android...
По всички други показатели, продуктите на Dell и Samsung си приличат в по-малка или по-голяма степен. Да, батерията на едното устройство е 1530 mAh, на другото 4000 mAh, но това се компенсира от големината на екраните - реалното време за автономна работа при двата таблета е съизмеримо.

Да преминем към характеристиките на Samsung Galaxy Tab:

Samsung Galaxy Tab in the box Софтуер: Android 2.2 + Touch Wiz 3.0 софтуер
Дисплей: 7 инча TFT LCD 1024 x 600 WSVGA Capacitive Multi-touch с покритие Gorilla Glass
Процесор: 1GHz Cortex A8, PowerVR SGX540 графичен процесор
RAM: 512MB
Памет: 16GB вградена памет + слот за microSD карти до 32GB
Безжични комуникации: GSM, HSUPA 5.76, HSPDA 7.2 Mbps, GPRS, EDGE, 3G, Wi-Fi 802.11n, DLNA, Bluetooth
Сензори: Жироскоп, Компас, Акселерометър, Сензор за светлина
Камера: отпред: 1.3 MPx и отзад: 3 MPx с LED светкавица
GPS: A-GPS
Видео: Full HD 1080p , Video recorder 720 x 480 @ 30 fps
Аудио: 3.5мм аудио изход, MP3 , AAC , OGG , FLAC и много други
Софтуер: Email, социален хъб, хъб ча четене, Google Maps, Flash Player 10.1, Think Free Office и много други
Размери: 190 х 124 х 12 мм
Батерия: 4000mAh до 7 часа гледане на видео
Тегло: 380 гр



Окомплектовка и аксесоари

Кутията на Samsung Galaxy Tab е разочароващо обикновенна, цветен гланцов картон... Още си спомням прекрасната опаковка, в която получих HTC Diamond преди години - пластмасова кутия с причудлива форма. Но, това все пак е кутия, да не й обръщаме толкова внимание...
Окомплектовката също е изключително бедна. Освен таблета ще откриете зарядно 220V към USB ( пазете го - 2A е, докато масово разпространените 0.5A и 1A няма да са достатъчно мощни да заредят таблета ), USB кабел за зареждане и връзка с компютър, Handsfree, съвсем кратко описание и гаранционна карта...
Няма елементарен калъф, няма и видеокабел.
Не мога да не обърна внимание и на USB кабела. Не мога да разбера кой болен корейски мозък е изкопирал 1:1 външния вид на кабел за iPad! Това направо си плаче за съд - кабелите са еднакви на вид, но естествено не и като функционалност. Единият не може да замести другият. Защо Samsung не са измислили свой куплунг и не се ли притесняват от обвинения не мога да проумея.

НАПРЕД към

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+