Ревю на USB монитор AOC e2251Fwu - част 1


USB монитор AOC e2251Fwu Автор: ,
От началото на годината ми направи впечатление, че редица реномирани производители, сред които HP, Lenovo, AOC, Samsung, Philips анонсираха нов, непознат за мен тип монитори - USB монитори.
За какво всъщност става дума?
Всеки конвенционален монитор, какъвто несъмнено притежавате и вие не може да функционира без два кабела - захранващ и интерфейсен. Дали интерфейсният е D-Sub, DVI или HDMI няма значение в случая.

Новата вълна USB монитори използват само и единствено един USB кабел. USB мониторът визуализира картината и се захранва директно от USB портовете на вашия компютър или лаптоп през USB кабела. Не е необходимо да се тревожите и да носите допълнителни видео или захранващи кабели и адаптери, не е необходимо да се оглеждате за свободен контакт. Тоест, осигурявате си една изключително лесна и проста връзка между преносим компютър и голям монитор при изключително ниско потребление на енергия.



Ясна е идеята на производителите - отлична съвместимост, приложимост при всякакви условия, безупречна мобилност, обусловена от независимостта от мрежово захранване и пониженото тегло на монитора.
Ако трябва да характеризираме с две думи USB мониторите, то те са Леснота и Удобство.
Една чудесна добавка към вашия преносим компютър. Ето че се оказва, че не е необходимо наливането на хиляди левове в голям MacBook с Ретина дисплей за да си осигурите комфортен диагонал и Full HD резолюция 1920х1080 пиксела. Всичко това може да бъде постигнато ако добавите към вашия стар лаптоп един USB монитор с цена под 300лева.
На хартия всичко звучи много интересно и удобно, време е да видим какво реално може да ни предложи един USB монитор.
Тестовата бройка, която е в ръцете ми е на популярния у нас производител AOC и ми беше предоставена за този обзор директно от производителя - AOC Europe . Или както немалко колеги се бъзикат с логото на производителя - ЛОС :)
Няколко думи за AOC:
AOC е поделение на TPV Technology Limited, най-големият производител на LCD в света. Широката продуктова гама на този бренд е спечелила множество награди и си е извоювала международно признание.
Началото на AOC е през далечната 1967 година, когато в Тайван е основана компанията Admiral Overseas Corporation. Брандът AOC започва да се използва през 1979 г, а през 1992г компанията открива и първата си фабрика в Китай. Към днешна дата, продукти с марката AOC се предлагат на всички континенти.
Моделът, който ще ви представя в тази кратка статия е AOC e2251Fwu - USB монитор, получаващ и захранване и видеосигнал по един единствен USB кабел.
Необходимостта от минимално енергопотребление ви гарантира, че в AOC e2251Fwu е използвана най-модерната LED технология, при която подсветката се получава с помощта на светодиоди. Освен заради по-ниските енергийни изисквания, тази технология е предпочитана и заради по-добре разпределеното осветление и по-бързото достигане на постоянна яркост. Резултатът е по-добър контраст и възпроизвеждане на цветовете.
При AOC e2251Fwu се използва специална светодиодна подсветка с ниско потребление на енергия. Заради това е възможно той да бъде захранван само от USB портовете на вашия компютър или лаптоп. Когато е включен, той потребява около 10 вата, което е около два пъти по-малко, от потреблението на кнвенционален LED монитор. Впечатляващо. В Standby режим, AOC e2251Fwu харчи по-малко от 1 ват.
Още един плюс за природолюбителите - в монитори с LED технология не се използва живак, което позволява тяхното екологично рециклиране. Този довод никога не ми е бил от любимите, но... знам ли, за някого може и да е смислен...
Да хвърлим поглед и на техническите характеристики на USB монитора:
USB монитор AOC e2251Fwu - характеристики Paneltype: Tn
Monitor Size: 21.5"
Visible Screen Size: 54.7cm
Screen Format: 16:9
Brightness: 150 cd/m? (typ) cd/m?
Contrast Ratio Typical: 800:1
Pixel / Dot / Pitch: 0.2482 (H) x 0.2482 (V)
Display Area: 477.5 (H) x 268.5 (V)
Viewing Angle: 170° / 160° (CR >=10)
Response Time: 5 ms
Resolution: 1920 x 1080@60 Hz
Colors: 16.7 M
HDCP compatible: No
Dimensions (WxHxD) : 512.2 x 389.1 x 193.7
Weight: 2.65kg / 4.3kg
Plug & Play: DDC1 / 2B / CI, USB/DC
Regulations: CE, Energy Star 5.0, EPEAT Silver, TUV-Bauart
Warranty: 3 Years
Впечатления:
Мониторът е много тънък - около 12мм. Изработен е от лъскава черна пластмаса, придаваща му приятен и стилен вид. Стойката не е впечатляваща, много ограничена по отношение на регулация на ъгъл, а регулация по височина напълно липсва. Удобство представлява възможността мониторът да се използва без да е монтирана стойката му – вижте снимката по-долу. Но дали със стойка или не… няма начин да поставите лесно монитора в портретен режим (вертикално).

НАПРЕД към

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+